Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/users/olthaftp/olthaar.nl/class/Init.php on line 86
Olthaar Ontwerpen |projecten|ziekenhuis krijgt gezonde ruimte

ziekenhuis krijgt gezonde ruimte

 
 

persoonlijk interieur

Op uitnodiging van rijksbouwmeester Wietse Patijn hebben wij de afdeling gynaecologie en obstetrie van het Academisch Ziekenhuis Groningen mogen ontwerpen.

Het concept van Wietse Patijn was om er een ’beterhuis’ in plaats van een ’ziekenhuis’ te realiseren. Zo maakte hij van de ambulancestraat een winkelstraat, waar je al lopend de patienten op de balkons kon zien zitten. Om de variatie te benadrukken had Wietse Patijn het idee dat elke afdeling door een andere ontwerper werd vormgegeven.

Wij hebben het stramien van een venetiaanse tuin geabstraheerd en alle fucties als objecten in de (buiten)ruimte geplaatst. Zo is de balie en de overlegruimte een ruimtelijke vertaling van het prieel geworden.

In plaats van de bekende wachtbanken hebben we een cafe-opstelling van losse stoelen en tafels bedacht, waardoor de wachtende mensen zelf hun plek kunnen kiezen.

Voor de kinderen hebben we een vergrote blokkendoos ontworpen van gestoffeerde schuimvormen, waarvan de blokken zelf ook weer als zitelement kunnen functioneren. Hierdoor konden de kinderen in de buurt van de wachtende ouders spelen, in plaats van gebonden te zijn aan het ’speelhoekje’.

opdrachtgever

Academisch Ziekenhuis Groningen

lokatie

Groningen

procesfase

  • concept
  • ontwerp
  • engineering
  • realisatie

project soort

interieur nieuwbouw

vloeroppervlak

500-1.000 m2

oplevering

1997

samenwerking

  • DAD
  • MIO
  • Wondergem Timmerfabriek


toepassingen