Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/users/olthaftp/olthaar.nl/class/Init.php on line 86
Olthaar Ontwerpen |projecten|innovatieve verbouwing dijkhuis

innovatieve verbouwing dijkhuis

 
 

verandering karakteristiek pand

Een oud dijkhuis met bestaande uitbouwen is ingrijpend verbouwd vanwege slechte kwaliteit. Het dijkhuis is gerestaureerd en in oude glorie hersteld. Het betreft hier een van de laatste authentieke dijkhuizen aan de Rottemeren. Vanwege ruimtegebrek en gewenst wooncomfort is aan de achterzijde van het dijkhuis een nieuwe riante aanbouw gerealiseerd.Doordat achterzijde van de woning op het noorden ligt, is er tussen de woning en de aanbouw en ruime glasstraat bedacht, waardoor al het daglicht het midden van de nieuwe woning over twee verdiepingen ontsluit.In de nieuwbouw is een woonkeuken gerealiseerd met een ruimte van ca. vier meter hoog met daarboven de extra slaapruimtes.

In de nieuwbouw is een ’slimme vloer’ toegepast. Deze prefab vloer heeft een holle ruimte waarin alle installaties vrij aangebracht kunnen worden. Ook in de toekomst geeft dit de flexibiliteit van herindeling.

De beganegrond vloer is naar buiten doorgezet als terras. Hierdoor wordt ongehinderd binnen met buiten verbonden.De gevel is van westernredceder, een houtsoort die geen onderhoud nodig heeft.

De pui op de eerste verdieping is ca. een halve meter naar binnen geplaatst, waardoor onderhoud en schoonmaak gemakkelijk kan plaatsvinden.

Door deze uitbreiding is de sfeer van het oude dijkhuis behouden en is de gehele woning voorzien van modern wooncomfort. In het dijkhuis is de sfeer van geborgenheid en nostalgie behouden, terwijl de nieuwbouw een sfeer van licht en openheid gekregen heeft. Deze combinatie roept een bijzondere beleving op, omdat de oude buitengevel, aangelicht door het binnenvallende licht, zowel de voorruimte en de achterruimte verbindt, als ook de beganegrond met de eerste verdieping.

opdrachtgever

particulier

lokatie

Bergschenhoek

procesfase

  • concept
  • ontwerp
  • engineering
  • realisatie

project soort

exterieur en interieur bestaande en nieuwbouw

vloeroppervlak

100-500 m2

oplevering

2003

samenwerking

  • Fokke de Vries Vormgevers




toepassingen