Gevelisolatie

 
 

Principe

Een energiezuinig of -opbrengend gebouw begint met een beperkt energieverbruik, waarbij het woon-/werkcomfort op niveau blijft, of zelfs wordt verbeterd. Door isolatie van het gebouw kan op bouwkundige wijze de warmte-, dan wel koudevraag worden verminderd, zonder hiervoor de installatie aan te passen. Naast dak-, vloer en/of glasisolatie is gevelisolatie een belangrijk onderdeel, dat bovendien relatief eenvoudig te realiseren is.
 

Beperken van de warmtevraag

Het beperken van energieverbruik in Nederland wordt voor het grootste deel bepaald door het beperken van de warmtevraag. Een essentiële voorwaarde hiervoor is een goede isolatie. Gevelisolatie is in oppervlakte en rendement vaak de grootste factor. Ook na de bouw is gevelisolatie aan te brengen.  

Isolatie van de gevel wordt relatief snel terugverdiend door lagere stookkosten (beperking warmtevraag). Daarnaast wordt het comfort verhoogd door een gelijkmatiger warmteverdeling tussen de ruimtes en minder tocht. 

Toepassing

Met behulp van thermografie (infraroodmetingen) kunnen ’koudelekken’ in een gebouw gevisualiseerd worden waarna er verschillende oplossingen op het gebied van gevelisolatie toegepast kunnen worden. Dit geldt voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. 

 

toegepast