sustainable studio and office in harbour area

 
 

Project

This design for a multipurpose building for multimedia facilities is a prime example of sustainable architecture. The building features facilities for studio recording, catering, offices and events. Location: near the centre of Amsterdam, in the harbour area.

Double facades are planned front and rear so as to retain the users’ harbour view. The double facade creates a buffer between the outer and inner spaces. This buffer zone has, besides providing for the passage of traffic, technical and climactic functions.

Multifunctional

Semi-underground parking is planned, in which the ground floor becomes a ‘stage’ with a surrounding walkway. Studio facilities are planned to be on stage. The recording business can, if desired, be seen from the street. To influence the visibility and light moveable walls are planned and thus larger or smaller enclosed areas may be created as desired.

Above the stage is a floating body of office functions. This body can be without walls because all other traffic movement areas don’t travel through, they circumnavigate the central areas. This opens the building for climate and light. The roof, covered with vegetation, is open to the public with a panoramic view over the harbour.

Energy

The goal is to deliver a building that yields energy. This means smart solutions for the complete water and sustainable energy management are applied. The feasibility of achieving this shall be determined by the eventual energy demand and the applicability of the proposed solutions. 
 

client

Mediahaven

location

Amsterdam

process stage

  • concept

project type

exterieur en interieur nieuwbouw

floor area

5.000-10.000 sqm

handing over

2011

collaborations

  • Achterbosch Architectuur
  • In Space
  • Vitruvius Consultancy
  • WVTTK Architecten




applications